Wyciskarka do soków najlepszą inwestycją w zdrowie i urodę

Wyciskarka do soków

Wyciskarki do soków to wciąż stosunkowo mało znane urządzenie w naszych kuchniach, ale warto się z nim zapoznać. Może nam bowiem zaoferować bardzo wiele. Sokowirówka Sokowirówka to coś rodzaju starszej siostry wyciskarki. Zapomnijmy jednak na chwilę o niej.

Kuracja Gersona

Wyciskarki stały się popularne w dużej mierze dzięki tak zwanej diecie dr Gersona. Max Gerson był niemieckim lekarzem zmarłym już 60 lat temu. Zajmował się badaniem nowotworów i był ojcem jednej z pierwszych ważnych teorii dotyczących ich powstawania. Mówiła ona, że nowotwory powstają w wyniku przedłużającej się nierównowagi sodowo-potasowej na poziomie komórkowym i istnieniu wysokich stężeń toksyn w naszym organizmie. Wskazywał też na utrzymujący się niedobór składników odżywczych. Już od starożytności z kolei wiemy, że właściwe jedzenie jest lekarstwem na wszystko i chociaż nie należy tego brać przesadnie dosłownie, nasz organizm będzie w stanie radzić sobie świetnie, jeśli tylko będzie odpowiednio zasilany.

Doktor Gerson stwierdził, że najlepszą kuracją dla nas będą przygotowywane w specjalnych wyciskarkach soki, do których stworzenia wykorzysta się tylko w pełni ekologiczne produkty. Jest to skoncentrowana dawka składników odżywczych, która w dodatku podawana jest w formie łatwej do przyswojenia. Dzisiaj twierdzenia doktora Gersona zostały w dużej mierze odrzucone przez medycynę, przynajmniej w kwestii bezpośredniej genezy nowotworów, ale wiele z jego tez pozostaje w mocy. Nie da się zaprzeczyć, że świeżo wyciskane soki owocowe i warzywne to najlepsze z możliwych źródło substancji odżywczych. Świetnie się sprawdzają w kwestii poprawy naszego wyglądu oraz zapewniania nam dodatkowej energii. Trzeba podkreślić, że soki świeżo wyciskane i soki z kartonu to dwie zupełnie inne rzeczy i nie można ich traktować zamiennie.

Poprawa zdrowia

Sokowirówka vs wyciskarka

Uzyskiwany sok musi być pełnowartościowy, co oznacza w praktyce, że nie powinien być produkowany w sokowirówce. Związane jest to z tym, że wyciskarka po prostu wypycha sok z wnętrza warzyw i owoców, w sokowirówka poddaje go bardzo drastycznemu procesowi. Sokowirówka rozdrabnia surowiec stosując tarcze ścierne, które nagrzewają i napowietrzają sok. Z tego powodu od razu zaczyna się psuć i zanim jeszcze trafi do naszej szklanki, nawet 60% wszystkich najważniejszych składników zostaje zniszczona.

Autor

Maria Kwarc

Ekspert nowych technologii w dziedzinie wyciskania soków - Warszawa.

Zobacz również