5 łatwych soków domowej roboty

Cytrusy w pewnym sensie ratują mi teraz życie (wiem, to dramatyczne, ale jednak!). Zmagam się z tą porą roku. Słońce zachodzi tak wcześnie, że brak światła słonecznego i niskie temperatury sprawiają, że nie jest to moja ulubiona pora roku. I chociaż nie mogę kontrolować pogody, jest kilka innych rzeczy, które mogę kontrolować. Jedną z nich jest to, co jem i właśnie dlatego cytrusy ratują mi teraz życie - a konkretnie sok!

W tym soczystym poście połączyliśmy siły z mandarynkami (he he). Mam obsesję na punkcie mandarynek każdej zimy, ponieważ cytrusy smakują jak słońce (nawet jeśli słońce zaszło już o 15:00). Są super łatwe do obrania i pozbawione pestek, więc są świetną przekąską o każdej porze, można też szybko przygotować z nich sok lub smoothie i nie musieć zajmować się pestkami. To również sprawia, że są idealne, gdy masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz sięgać po nic z dodatkiem cukrów. Miło jest mieć szybką i zdrową opcję dostępną, więc możesz spróbować uniknąć wszystkich resztek świątecznych słodyczy w domu (tylko ja?).

Nie posiadam sokowirówki, ale jeśli tak, to możesz (oczywiście) przygotować w niej sok. Jeśli jednak nie, wystarczy dobrej jakości blender i sitko z drobnymi oczkami lub ściereczka i można zaczynać. Ja preferuję sitko z drobnymi oczkami, ponieważ jest łatwe do czyszczenia (można je po prostu wrzucić do zmywarki) i jest to coś, co już mam w pobliżu do innych kuchennych eksperymentów, takich jak przesiewanie mąki.

W poniższej karcie z przepisami, podzielę się wszystkimi pięcioma smakami soków, które uwielbiam w tej chwili. Są one jednak wariacjami tego podstawowego przepisu na sok z mandarynek. W blenderze, po prostu połącz 4 obrane mandarynki i 1 szklankę wody. Mieszaj na wysokich obrotach przez kilka minut. Następnie przecedzić do szklanki. Jeśli chcesz zostawić część (lub całość) miąższu, możesz to zrobić - nada to sokowi o wiele więcej tekstury (i błonnika). Tak czy inaczej.

Proste! Łatwy! Pyszne! Przysięgam, że nie rzucam tych słów na wiatr. Naprawdę, ten sok pasuje do tego opisu.

Jeśli chcesz zrobić więcej niż jedną porcję na raz, to absolutnie możesz. Jeśli przygotowujesz sok z wyprzedzeniem (np. robisz podwójną porcję rano i zachowujesz jedną porcję na później), pamiętaj, że nawet jeśli odcedzisz miąższ, sok może się z czasem oddzielić. Więc albo wstrząśnij nim dobrze, jeśli jest w pojemniku z pokrywką, albo po prostu zamieszaj go trochę i wszystko będzie dobrze. Smacznego!

Składniki

Sok z mandarynek

  • 4 obrane mandarynki Halos
  • 1 filiżanka wody

Sok z selera i limonki

  • 4 obrane mandarynki Halos
  • 2 łodygi selera naciowego
  • pół limonki bez skórki
  • 1 szklanka wody

Sok cynamonowy Pom

  • 4 obrane mandarynki Halos
  • 1/4 szklanki nasion granatu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 szklanka wody

Sok z Zielonej Mandarynki

  • 4 obrane mandarynki Halos
  • 1 duża garść szpinaku
  • 2 duże liście bazylii lub trochę świeżej kolendry
  • 1 szklanka wody

Sok Malinowo-Cytrynowy

  • 4 obrane mandarynki Halos
  • 1/4 szklanki malin
  • 1/2 cytryny bez skórki
  • 1 szklanka wody

Instrukcje

  1. W blenderze połącz wszystkie składniki soku (w zależności od tego, który wariant robisz) i mieszaj dobrze przez kilka minut.

  2. Przecedzić do szklanki i cieszyć się!

Uwagi do przepisu

Możesz pozostawić część lub nawet całość miąższu w soku, jeśli wolisz, doda on po prostu tekstury, jak w cienkim smoothie. Pamiętaj również, że nawet jeśli dobrze odcedzisz sok, może się on oddzielić po godzinie lub więcej. Wystarczy dobrze go wymieszać, aby wszystko ponownie się połączyło.

Autor

Nikola Hućko

Dermatolog i dietetyk. Opracowuje plany żywieniowe dla osób ze zmianami skórnymi. Kraków.

Zobacz również