Hurom HG 2G wyciskarka wolnoobrotowa - Test

Urządzenie, które wyciska sok jest lepszym niż sokowirówka. Między innymi firma Hurom przygotowuje takie sprzęty i obecnie wprowadza do sprzedaży nowy model HG 2G. Jest to urządzenie, które ma przygotowany pionowy podajnik ślimakowy. Budowa w takiej formie będzie pozwalała na pozyskiwanie soku praktycznie z każdego surowca i tym samym urządzenie staje się jeszcze wygodniejsze i korzystniejsze dla użytkownika. Warto jednak na początek przygotować sobie test takiego urządzenia w porównaniu z sokowirówką. Do takiego testu wykorzystywane były jabłka. Ze względu na wymagania podajnika pokroiliśmy jabłka i usunęliśmy z nich gniazda nasienne. Następnie jabłka zostały wymieszane i do testu przygotowaliśmy po kilogramie owoców. Po przepuszczaniu jabłek przez sokowirówkę powstało pół litra soku.

Natomiast z wyciskarki Hurom dało się przygotować aż 700 ml soku więc 40% więcej. Podobnie takie różnice soku pojawiły się w momencie wykorzystywania warzyw. W przypadku marchwi z sokowirówki powstało 410 ml soku a w wyciskarce 585 ml. Dużo większe różnice na korzyść wyciskarki pojawiły się w momencie, gdy zdecydowaliśmy się na przetwarzanie małych owoców jagodowych. Wyciskarka to jak się okazuje nieoceniona tłocznia do soków z owoców miękkich takich jak winogron, truskawki, śliwki czy jagody. Poza tym sprzęt daje radę przy wyciskaniu soków z ziół, a tutaj już sokowirówka nie będzie działać. Ze względu na to, że sokowirówka działa klasycznie niektórych owoców czy warzyw liściastych nie da się tam wykorzystywać więc i porównanie nie będzie możliwe. Gdy przez wyciskarkę przepuściliśmy ważące po około 140 gram pęczki natki oraz koperku to uzyskaliśmy odpowiednio 75 ml oraz 120 ml soku. Urządzenie doskonale poradziło sobie z selerem naciowym, ponieważ z około 360 gram produktu udało się uzyskać prawie 200 ml soku.

Może to być zaskoczenie, ale dla wielu wyciskarek przetworzenie cytrusów będzie raczej dość trudnym zadaniem. W związku z tym często są specjalne urządzenia do tego. Sok z ręcznej czy elektrycznej wyciskarki będzie się różnił i znajdować się w nim będą między innymi cząsteczki owoców. Do wydobywania soku przygotowane są także wyciskarki Hurom, które mają specjalne rozwiązania technologiczne. Zawsze jednak trzeba obrać owoce ze skóry oraz usunąć pestki. Z pomarańczy ważących nieco ponad 900 gram udało się pozyskać 700 ml soku. Sok miał wyjątkowy smak, był gęsty i wręcz rozpływał się w ustach jak smaczny miód. Wyciskarka radzi sobie doskonale praktycznie z każdymi twardymi owocami, z których uda się pozyskiwać sok, pod warunkiem, że wcześniej podzielimy je na mniejsze kawałki. Jeśli umieszcza się za duże kawałki silnik zatrzyma pracę. Dlatego będzie trzeba zastosować cofanie urządzenia. Ogólnie wyciskarka sprawdza się jednak bardzo dobrze i daje doskonałe efekty, dlatego warto się decydować na jej wykorzystywanie przy przygotowywaniu świeżego soku.

Autor

Maria Kwarc

Ekspert nowych technologii w dziedzinie wyciskania soków - Warszawa.

Zobacz również