Soki naturalne są dziś w cenie. W dobie napojów pełnych konserwantów, barwników i sztucznych składników, świeżo wyciśnięte soki z owoców lub warzyw to dobrodziejstwo dla naszego organizmu. Mają bezcenne właściwości, są nieodzownym składnikiem zdrowej diety i pozwalają nam zachować na długo dobrą formę. Jakie owoce i warzywa możemy użyć do produkcji soków? Właściwie to każde, obecnie mamy do dyspozycji wiele wyciskarek i sokowirówek, które umożliwiają produkcję świeżych soków. Jednak czy zawsze są przygotowywane w należyty sposób i czy do wyrobu domowego soku używamy właściwego urządzenia? Czy nie marnujemy surowca, a przez to niweczymy dobrodziejstwa natury które mogą być naszym udziałem?
Poniżej postaramy się pokazać kilka sytuacji i sposobów na wydobycie z owoców i warzyw każdej kropli drogocennego napoju. Marki wyciskarek i sokowirówek oraz ich wady i zalety. Często można usłyszeć pytanie: jaka jest różnica między wyciskarką a sokowirówką? Podstawowa różnica to sposób uzyskania napoju. W sokowirówce owoce zostają rozdrobnione na gładką masę przez ostrza wirówki, a następnie jest ona poddawana sile odśrodkowej dzięki której przez ściankę sita przelatuje sok. Dodatkowo w taki sposób zostaje dużo pulpy owocu, która wciąż ma w sobie bardzo dużo soku, jest ciężka i mokra. Sokowirówka głośniej pracuje i nie sprawdza się przy wyciskaniu soku z warzyw liściastych, takich jak sałata, jarmuż czy szpinak. Wyciskarki tak potrafią zgnieść surowiec, że wycisną go do ostatniej kropli, a pulpa wyrzucana z pojemnika jest sucha i leciutka.
Tutaj najlepiej sprawdzają się wyciskarki marek: Kuvings, Hurom i Angel, które umożliwiają uzyskanie maksymalnej ilości soku z wyciskanych owoców i warzyw, a nawet z liści szpinaku czy traw pszenicy. Do wyciskarek nie musimy obierać owoców ze skórek, można w nich przerobić praktycznie wszystkie surowce bez dodatkowych przygotowań, co skraca czas przygotowania soku. Dzięki zastosowanym technologiom w wyciskarkach Hurom, Kuvings i Angel, soki mogą zachować świeżość i wszystkie wartości odżywcze nawet do 48 godzin. Jasne jest także, że zaoszczędzimy na ilości kupowanych owoców i warzyw, a do tego zafundujemy sobie większą i lepszej jakości porcję witamin i składników mineralnych. Dlaczego polecamy wyciskarki marek Hurom, Angel i Kuvings? Przede wszystkim spowodowane jest to zaufaniem do producenta, który daje gwarancje na swoje produkty na bardzo długi okres. Wyciskarki tych marek są niemal idealnie przygotowane do pracy w kuchni, maja przemyślane funkcje i opcje dodatkowe, a ich kolorystyka i design jest bardzo nowoczesny
Autor
Maria Kwarc
Ekspert nowych technologii w dziedzinie wyciskania soków - Warszawa.
Polecamy
Najnowsze
7 przepisów na detoksykację za pomocą soków, aby mieć więcej energii
Wypróbuj te orzeźwiające i proste przepisy na detoks sokowy, przygotowane z całych owoców i warzyw. Możesz je przygotowywać rano, po południu... [...]