Pomoc w wybraniu pojemników hermetycznych – które są najlepsze?

Hermetyczne pojemniki na żywność są teraz dość znane. Co to w zasadzie jest? Wydaje się, że są one artykułem niezbędnym w każdym domu. Dzięki nim zachowana jest na dłużej świeżość produktu, a sama żywność łatwiej się przechowuje. Próżniowe pojemniki nie kosztują wiele i mają różne zalety.

Cechy opakowań próżniowych

Zwykłe pojemniki mają plastikową przykrywkę, co nie daje odpowiedniej szczelności. Są tanie, ale przez to nieefektywne. Płyny mogą się wylewać, a drobnoustroje mają otwartą drogę do środka. Dużo lepsze są opakowania próżniowe, mają lepszy standard wykonania i jakości. Przykrywki mają wbudowaną gumkę, dzięki której można je w pełni hermetycznie zamknąć. Do wnętrza nie dostają się bakterie i nic się z niego nie wylewa. Na rynku znajduje się mnóstwo pojemników w różnych kształtach, kolorach i rozmiarach. Można je też ustawiać jeden na drugim, co oszczędza miejsce i daje stabilność konstrukcji. Większość z nich jest wykonana z bezpiecznego tworzywa sztucznego polipropylenowego.

Jakie są korzyści zakupu pojemników?

Wkładanie żywności do foliowych torebek albo papieru nie jest dobrym pomysłem, bo w nich może ona szybciej się psuć albo przemakać. Do hermetycznego opakowania można szczelnie wszystko zapakować – produkty stałe i zupy. Nic się z nich nie wydostanie ani nie wyleje i nie znajdzie się tam owad, a pożywienie będzie dłużej świeże.

Świeżość produktów na długo

Co ciekawe, niektóre produkty mogą mieć wydłużony czas świeżości nawet do 5 razy. Produkty suche nie zmokną, a mokre nie wysuszą się, jeśli będą trzymane w takich pojemnikach. Trzeba pamiętać, że tańsze pojemniki mogą trzymać nieco gorzej niż te droższe, czyli bardziej bezpieczne.

W kuchni takie pojemniki mogą posłużyć jako talerze do przechowywania pożywienia w lodówce. Żaden zapach się przez nie nie przedostanie. Pojemniki na przyprawy pozwolą zachować aromat przypraw przez dłuższy czas. Są też specjalne pojemniki do mikrofalówki – można w nich podgrzewać posiłki, nie przekładając do innych naczyń.

Które pojemniki wybrać?

Jeśli chce się przeznaczyć pojemniki do podgrzewania żywności, to dobrze jest zdecydować się na te szklane, najlepiej z grubego szkła, żeby nie pękło ono podczas całego procesu. Te do lodówki mogą być zrobione z tworzywa i mieć w pokrywkach dobrze trzymające gumki. Zdarza się, że rączki pojemników, podnosząc się, otwierają pokrywkę. Te plastikowe muszą być z dobrego materiału – odpornego na zarysowania i wyginanie.

Autor

Maria Kwarc

Ekspert nowych technologii w dziedzinie wyciskania soków - Warszawa.

Zobacz również