Sok z endywii i jego korzyści zdrowotne

Endywia Letuce

W naszym ostatnim artykule analizowaliśmy korzyści zdrowotne płynące z picia soku z sałaty. Endywia jest kolejnym warzywem, praktycznie należącym do tej samej grupy. Bardzo przypomina sałatę i do pewnego stopnia ma takie same wartości odżywcze. Alternatywne nazwy to eskariola lub cykoria. W niektórych regionach USA to kręcone warzywo jest określane jako cykoria, podczas gdy słowo endywia jest używane wyłącznie w odniesieniu do zimowych główek cykorii brukselskiej. Cykoria brukselska wyróżnia się długimi, kremowobiałymi liśćmi, przyciśniętymi jeden do drugiego w zwartej formie.

Endywia brukselska

Tutaj zajmiemy się bardziej szczegółowo pierwszym typem - prawdziwą endywią. Belgijska odmiana jest uboga w chlorofil, a także w niektóre ważne substancje mineralne, które można znaleźć w pełnowartościowej endywii. Endywia ma ciemnozielone, kędzierzawe i ząbkowane liście. Zielone liście są jadalne, gdy są młode.

Endywia - sałata

Jako roślina, endywia jest blisko spokrewniona z mniszkiem lekarskim. Jej jakość jest wyższa, a zakres możliwości kulinarnych większy niż w przypadku zwykłej sałaty. Nawet w obrębie rodziny endywii istnieje kilka gatunków o nieco innych właściwościach odżywczych i leczniczych. Wartość energetyczna endywii jest większa niż sałaty - jest bogatsza w białko i cukry (w tym przypadku polisacharydy, czyli cukry niezbędne dla układu pokarmowego - różnicę między różnymi rodzajami cukrów poznasz tutaj). Endywia ma mniej składników mineralnych niż sałata, ale za to jest bogatsza w witaminę C (17mg).

Ma gorzki smak, ponieważ zawiera inulinę. Właściwości lecznicze inuliny obejmują działanie moczopędne, pobudzające apetyt i wydzielanie moczu. (Notka. Wartości odżywcze i zdrowotne inuliny są obecnie przedmiotem dyskusji. Szczegóły dotyczące kontrowersji wokół inuliny można znaleźć tutaj). Delikatny żółty szpik jest najlepszą częścią endywii. Ta część jest również mniej gorzka, ponieważ zawiera mniej inuliny niż ciemniejsze liście zewnętrzne.

Uwaga specjalna: Jeśli chcesz jeść endywię na surowo, jej gorzki smak można złagodzić, np. mieszając ją z ziemniakami lub burakami, z jajkami ugotowanymi na twardo, sosem winegret lub sokiem z cytryny. Dodatek owoców lub ziół przyprawowych jest również dobrym rozwiązaniem.

Endywia jest jednym z najbogatszych źródeł witaminy A wśród zielonych warzyw.

Jeśli chodzi o właściwości lecznicze soku z endywii, to roślina ta posiada składniki odżywcze, które są w stanie wzmocnić nasz wzrok. W tym przypadku, endywia działa bardzo dobrze w połączeniu z sokiem z marchwi, pietruszki i selera, aby poprawić układ wzrokowy i mięśniowy. Dwie lub trzy filiżanki dziennie tej kombinacji soków mogą pomóc w poprawie wzroku i złagodzeniu różnych problemów z oczami.

Oto kilka innych możliwych kombinacji soków na poprawę wzroku, które można spożywać codziennie:

  • Jedna lub dwie filiżanki soku z marchewki, pietruszki, selera i endywii,
  • Jedna lub dwie filiżanki soku z marchwi,
  • Jedna lub dwie filiżanki soku z marchwi, selera, szpinaku i pietruszki.

Marchew, seler i endywia w połączeniu są doskonałe dla problemów z astmą, biorąc pod uwagę, że podstawowa przyczyna tego (głównie mleko i cukry w diecie) została trwale usunięta z diety. Seler szpinak i pietruszka połączenie z sokiem z endywii jest dobry na anemię i problemy wieńcowe i jako tonik krwi. Sok z endywii, niezależnie od kombinacji z innymi sokami warzywnymi, sprzyja wydzielaniu żółci, a więc pobudza prawidłowe funkcjonowanie wątroby i woreczka żółciowego.

Szczęśliwego sokowania!

Autor

Joanna Frycz

Dietetyk oraz trener personalny. Od lat na swoim blogu opisuje i porównuje najlepsze wyciskarki do soków. Warszawa

Zobacz również