Nektary i wyciskane soki - przegląd różnic cz I

Gdy zadajemy sobie pytanie o to, czym jest sok i jakimi cechami charakteryzuje się nektar, często uświadamiamy sobie, że nasza wiedza na ten temat nie stoi na najwyższym poziomie. Nie zawsze zdajemy sobie też sprawę z tego, jak zdrowy jest napój owocowy, a jak wyciśnięty sok z owoców. Co więcej, bazujemy na przynajmniej kilku uproszczeniach nieświadomi ich istnienia. Gdy mówimy o różnicy, jaka zachodzi pomiędzy sokiem oraz nektarem musimy mieć świadomość tego, że nektar również jest sokiem, jest jednak rozcieńczony z wodą. Już choćby dlatego nie ma czegoś takiego jak „stuprocentowy naturalny nektar”, a producenci, którzy próbują nam przekazać podobne treści muszą liczyć się z karami finansowymi jako autorzy prowadzających w błąd reklam. Musimy mieć również świadomość tego, że nektar niemal zawsze dysponuje dodatkami.

Często jest to dodatkowa ilość cukru, w jego składzie mogą jednak pojawić się również emulgatory oraz barwniki. Procentowa ilość soku również nie zawsze jest zresztą taka sama, jest bowiem uzależniona od tego, z jakiego owocu wyciskany jest sok. Okazuje się, że Unia Europejska przyjęła nawet specjalne regulacje prawne w tym zakresie. Nie oznacza to, oczywiście, że nektar jest zły, a jego spożycie wiąże się z niebezpieczeństwem. Co ciekawe, czasem nektar jest znacznie bardziej wartościowy niż sok, a najlepszym dowodem na potwierdzenie tej tezy wydaje się być nektar z czarnej porzeczki. Z owocu tego jesteśmy w stanie wycisnąć również sok, należy jednak mieć na uwadze to, że jest on wyjątkowo kwaśny.

Domieszka wody wydaje się zatem jedynym rozwiązaniem możliwym do zaakceptowania zwłaszcza, że ryzyko zakwaszenia organizmu wcale nie jest małe. Soki bezpośrednio wyciśnięte z owoców często definiowane są jako NFC. Zakłada się, że mogą być co najwyżej pasteryzowane a i ten zabieg jest dopuszczalny jedynie wówczas, gdy odbywa się w odpowiednich warunkach. Oczywiście, wysoka jakość musi mieć swoją cenę, warto więc mieć na uwadze to, że mamy w ich przypadku do czynienia z rozwiązaniami, dla których charakterystyczny jest krótki termin ważności.

Autor

Nikola Hućko

Dermatolog i dietetyk. Opracowuje plany żywieniowe dla osób ze zmianami skórnymi. Kraków.

Zobacz również